RU

ИССЛЕДОВАНИЕ РЕАКЦИЙ ИНФУЗОРИИ STYLONYCHIA MYTILUS
НА ФАКТОРЫ БЕЗОПАСНОСТИ СТЕРИЛИЗОВАННЫХ РЫБНЫХ КОНСЕРВОВ ПО СОДЕРЖАНИЮ БЕНЗПИРЕНА

  • Номер: 5-6 (317-318), 2010
  • Страницы: 88—91
  • Раздел: Методы исследования, качество и безопасность пищевой продукции
  • Авторы: П.П. ПОТАПОВ, Т.Н. РУЛЕВА, О.Я. МЕЗЕНОВА
  • Аннотация:

    Проведен анализ физиологии питания и специфики биологического развития инфузорий Stylonychia mytilus. Обоснованы особенности выявления уровня безопасности стерилизованных рыбных консервов, потенциально содержащих в себе количество бенз(а)пирена, превышающее нормативный уровень, методом биотестирования на инфузориях Stylonychia mytilus с учетом влияния сопутствующих веществ. Сделаны выводы о невозможности контроля уровня бенз(а)пирена в пределах, установленных нормативными документами, с использованием Stylonychia mytilus при суточной экспозиции.

  • Ключевые слова: контроль безопасности пищевых продуктов, бенз(а)пирен, биотестирование, инфузории, Stylony- chia mytilus

EN

RESEARCH OF REACTIONS OF INFUSORIAN STYLONYCHIA MYTILUS
ON FACTORS OF SAFETY OF THE STERILIZED FISH CANNED FOOD
UNDER THE CONTENTS BENZPYREN

  • Number: 5-6 (317-318), 2010
  • Pages: 88—91
  • Section: Methods of Investigation, Quality & Safety of Food Products
  • Authors: P.P. POTAPOV, T.N. RULYOVA, O.YA. MEZENOVA
  • Annotation:

    The analysis of physiology of a feed and specificity of biological development of infusorians Stylonychia mytilus is lead. Features of revealing of a level of safety of the sterilized fish canned food potentially containing in quantity benz(a)pyren, exceeding a normative level, by a method of biotesting on infusorians Stylonychia mytilus are proved in view of influence of accompanying substances. Conclusions about impossibility of the control of a level benz(a)pyren in the limits established by normative documents, with use Stylonychia mytilus are made at a daily exposition.

  • Keywords: control of food products safety, benz(a)pyren, biotesting, infusorians, Stylonychia mytilus
© 2010—2019 ФГБОУ ВО «КубГТУ». Все права защищены. Публикационная этика