RU

Использование высокотемпературной тепловой стерилизации и ЭМП СВЧ в технологии производства компота из айвы

  • Номер: 2-3 (344-345), 2015
  • Страницы: 121—122
  • Раздел: Краткие сообщения
  • Авторы: А.Ф. Демирова, Г.И. Касьянов, А.М. Дарбишева, М.М. Ахмедова, Т.Н. Даудова
  • Аннотация:

    Представлены результаты исследований по разработке режимов высокотемпературной ротационной стерилизации компота из айвы с использованием двухступенчатой СВЧ-обработки до и после заливки плодов сиропом. Определены новые режимы тепловой стерилизации компота из айвы в банках объемом 0,35, 0,5 и 1 л с предварительным нагревом в СВЧ-поле. Установлено, что разработанные режимы обеспечивают существенное сокращение продолжительности тепловой обработки консервируемых продуктов и повышение качества готовых изделий.

  • Ключевые слова: компот из айвы, режим стерилизации, СВЧ-нагрев, высокотемпературный нагрев, стерилизующий эффект

EN

Use of high-temperature thermal sterilization and electromagnetic field microwave in the production technology of quince compote

  • Number: 2-3 (344-345), 2015
  • Pages: 121—122
  • Section: Short Reports
  • Authors: A.F. Demirova, G.I. Kasyanov, A.M. Darbisheva, M.M. Akhmedova, T.N. Daudova
  • Annotation:

    The researches results on development of modes of high-temperature rotational sterilization of compote from quince with use of two-level microwave processing before and after pouring the fruit syrup are presented. New modes of thermal sterilization of compote from quince in banks of 0,35, 0,5 and 1 l with preliminary heating in microwave field are established. It is revealed by the conducted researches that the developed modes provide essential reduction of duration of thermal treatment of preserved products and improvement of quality of finished goods.

  • Keywords: compote from quince, sterilization mode, microwave heating, high-temperature heating, sterilizing effect
© 2010—2019 ФГБОУ ВО «КубГТУ». Все права защищены. Публикационная этика